Bekkenbodem Fysiotherapie

 

Bij Fysiotherapiepraktijk Bergambacht kunt u voor bekkenbodemfysiotherapie op dit moment niet meer terecht. Wij verwijzen u voor deze specifieke therapie graag door naar een van onze collega-praktijken in de omgeving. U kunt ons daarvoor natuurlijk gewoon benaderen.

 

De therapiemogelijkheden oefentherapie (bewustwording, ontspanning, conditieverbetering), uitleg, advies en coaching komen bij deze therapie uitgebreid aan de orde.Tijdens de behandelingen bij de bekkenbodemfysiotherapeut zal er ingegaan worden op uw specifieke probleem en zal behandeld worden met gerichte oefeningen en adviezen. Het is hierbij niet nodig om geheel ontbloot te zijn, makkelijk zittende kleding is wel aan te raden.
 

Bekkenbodemfysiotherapie is therapie gericht op de bewustwording en de willekeurige controle over en sturing van de bekkenbodem. 
U kunt voor klachten op het gebied van de bekkenbodem zonder verwijzing bij de hierin gespecialiseerde fysiotherapeut terecht. Toch is het altijd raadzaam om eerst een bezoek aan de huisarts te brengen wanneer u dergelijke klachten heeft.
 

Anatomie en werking 


De bekkenbodem is een spierlaag welke zich aan de onderzijde van het bekken bevindt en welke samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte vormt. In deze spierlaag zitten verschillende openingen waar de urinebuis (urethra) en het uiteinde van de endeldarm (rectum) doorheenlopen. Bij de vrouw bestaat nog een derde opening: de schede (vagina).

  
De buikorganen worden op hun plaats gehouden door spieren van de bekkenbodem en door ophangbanden die vastzitten aan de botten van het bekken. 
Zenuwen, banden en de spieren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat de blaas, de darm en de schede afgesloten kunnen worden. 
Door de bekkenbodemspieren te ontspannen ontstaat de mogelijkheid om te plassen, gemeenschap te hebben of ontlasting kwijt te raken. Daarnaast speelt de bekkenbodem een belangrijke rol in de bloedtoevoer naar de geslachtorganen.

Normaal zijn de spieren van de bekkenbodem een beetje aangespannen, niet te weinig maar ook niet te veel. De bekkenbodem kan echter ook te slap zijn of juist te sterk aangespannen. Dit kan klachten veroorzaken.

Verstoorde werking 

 

Wanneer de spanning van de bekkenbodem niet adequaat is kan ongewild urine- of ontlastingverlies (incontinentie) het gevolg zijn. Dit kan gebeuren bij drukverhogende momenten zoals hoesten/niezen/springen (stressincontinentie), of wanneer bij aandrang niet op tijd het toilet bereikt kan worden (urge-incontinentie). Ook kan het voorkomen dat er erg snel of vaak aandrang ontstaat om naar het toilet te gaan.

 

Te weinig spanning in de bekkenbodem kan invloed hebben tijdens gemeenschap, zoals minder gevoel of urineverlies. 
Bij een te sterk gespannen bekkenbodem kan het kwijtraken van urine/ontlasting bemoeilijkt worden. Het drukken gaat dan als het ware tegen een weerstand waardoor het moeilijk is de blaas en/of de darmen goed te legen, met als mogelijke gevolgen blaasontsteking of verstopping.

 

Daarnaast kan een gespannen bekkenbodem leiden tot klachten bij de gemeenschap, zoals pijn of een brandend gevoel in de vagina, erectieproblemen, of problemen met het orgasme.

 

Ook kunnen pijnklachten in het bekkengebied voorkomen.
Hogere leeftijd, veel zwaar werk, veel hoesten, ziekte, zwangerschap/bevalling of operaties in het bekkengebied vergroten de kans op het ontstaan van bekkenbodemklachten.

Wanneer bekkenbodemfysiotherapie

- ongewild verlies van urine, windjes en/of ontlasting op drukverhogende momenten (stressincontinentie); 
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, veel te vaak plassen (urge-incontinentie); 
- moeizaam kwijt kunnen van plas/ontlasting; 
- verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen; 
- pijn in de onderbuik, stuitje, schaambeen, rond de anus of de geslachtsdelen; 
- pijn bij de gemeenschap, erectiestoornissen, problemen met orgasme

Adres

Meidoornstraat 5

2861 VJ  Bergambacht

 

Openingstijden

Ma-Do: 07:00 - 22:00

Vrij:      07:00 - 20:00

Zat:      09:00 - 12:00
Zon:     Gesloten

 

Facebook

  • Wix Facebook page

Contact

Telefoon: 0182 - 352060

info@fysiofitness-bergambacht.nl